niedziela, 21 listopada 2010

Jelec

JELEC

GATUNKI RYB » JELEC

Jelec (Leuciscus leuciscus (L., 1758)) - ryba z rodziny karpiowatych (Cyprinidae).
Występowanie: strumienie, rzeki i jeziora północnej i środkowej Europy. Jelca można też spotkać, chociaż nielicznie, w Bałtyku (w zatokach o małym zasoleniu).
Opis 
Długość rzadko przekracza 25 cm. Ciało wysmukłe, silnie bocznie spłaszczone. Pysk zwykle zaostrzony, otwór gębowy najczęściej zwrócony ku dołowi. Grzbiet barwy czarnoniebieskiej z metalicznym połyskiem, boki i spód ciała białożółtawe o słabym połysku. Płetwy na ogół blade, żółtawe lub lekko pomarańczowe, tylko płetwa grzbietowa i ogonowa są zwykle intensywniej zabarwione.
Pożywienie jelca stanowią owady, robaki i skorupiaki wodne, również i owady latające opadające na powierzchnię wody. Jelec trze się w marcu i kwietniu, W czasie tarła samiec (mleczak) ma skórę i płetwy pokryte drobnymi brodawkami. Mięso jelca jest niezbyt smaczne i bardzo ościste. Rybacy używają go jako przynęty („żywca”) przy łowieniu na wędkę większych ryb, szczególnie łososiowatych.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jelec_(ryba)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz